HAC YOLU 8
giresundangelsin
Biz süzmeli, sabah kahvaltısı yaparken arkadan gelen ve arkamızda park eden otobüs sayısı yüzü aştı. Her biri
Arar gümrük alanında bulunan tampon bölgede, birbiri arkasına sıra ile park ettiler.
 
Kahvaltıdan sonra gümrük kontrol bürosuna geçtim. En az on Suudi polisini reyona soktuğunu, otomatik alttan yukarı kaldırdırılan otobüsünlerin; bagaj ve koltuk selelerini boşalttıklarını gördüm. Bir kısmı bagajları arıyor, diğerleri otobüse binmişler eşya konulan gözleri tek tek sökmüşler, kontrol ediyorlardı.
 
Etrafta onları gözleyen bir sürü insan var. Söylentilere göre eroin ve esrar arıyorlar. Yanlarında bavulları, bagaj ve arabanın içini koklayan narkotik köpekleri var. Nerdeyse tüm arabayı sökecekler. Bir otobüsün kontrol noktasından geçmesi, bazı otobüslerde dört saati buluyor. Ellerinde hilti dahil her çeşit alet mevcut. Alanda aynı anda arama tarama yapılmakta olan dört ayrı platform var.
Gene dedikodulara bakılırsa sadece Türk hacıların arabaları bu şekilde sıkı sıkıya aranıyor.
Geri döndüm. Herkes işin farkındaydı. Kaderlerine ve yapılan muameleye razı olmuştu.
 
Bazı otobüs yolcuları battaniyelerini kum üzerine sermiş, otobüsün altında uykuya dalmıştı. Bazıları yiyeceklerini hazırlıyor, kimi de yemeklerini yiyordu. İbadet yapan,dua eden ve halkalar halinde zikir eden guruplara rastladım.
 
Hele Urfalı hacılar def ve çalgılar eşliğinde,halkalar halinde dönerek sesli zikir yapıyordu.Hep birlikte eğilip doğruluyorlar,adeta horan tepiyorlardı.Bunların Kadiri tarikatından olduklarını ve sesli zikir halinde olduklarını öğrendim.
 
Arabamızın yanına geçtim.Battaniyemi alıp yere indim.Gölgeli ve müsait olan bir yere battaniyemi serdim.Bir tarafına doğru upuzun yattım.Diğer yarısı ile üzerimi kapattım.Sözde çölde esen yellerle kalkan kumlardan korunuyorum.
Günlerce bir saat bile uyumamıştım.Bir güzel uykuya daldım.
 
Öğle ezanı ile uyandım.Gümrük alanında bulunan camiye yollandım. Orada tuvalet ve abdest alma yerleri vardı. Abdestimi aldım, camiye girdim.
 
Öğle namazımızı kıldıktan sonra tekrar otobüsümüzün yanına geldim.
Arkadaşlarla yemek yenecek lokanta aramış, bulamamıştık. Birarkadaş tasa süzme koydu. Süzmeyi suladı. Ve içine taş gibi ekmekleri kırıp karıştırmaya başladı. Öğle yemeğimiz belliydi. Süzmeli ekmek doğraması...!
Akşam yemeği de süzme bulamacı idi.Artık saatler cami içinde duvarına yaslanmak ve namaz vakitlerinde namaz kılmakla geçiyordu.
Kızgın güneş altında gezmenin imkanı yoktu.
 
Nakşiler oturup huşu içinde çaylarını içiyor.Kadiriler sallanıp,silkelenip zikir yapıyordu.Dağ taş, ya kadirilerin sesli "Allah" ," Lailahe illallah" naraları ile;Nakşilerin ruh ve gönüllere nakşeden "sohbet" zikirleriyle kuşatılmıştı.Biz camiye konuşlanmış,arabamıza sıranın gelmesini bekliyor,ara sıra bizimkilere uğrayıp üç beş bardak kıtlama çaydan yudumluyorduk.Daha önümüzde onlarca araba vardı.
Böylece gece yarısı olmuştu.Ömer Beyle kontrol noktasına geçtik.Ne peronlarda bir otobüs vardı,ne de meydanda çalışan bir tane polis kalmıştı.Ne oluyoruz demeye kalmadı.Ömer Hoca durumu çaktı."Anlaşılan Cuma gününe girdik.Cuma günü Arabistan'da resmi tatil vardır.Bu sebepten çalışmıyorlar" dedi.Ömer bey İmam Hatip Lisesi müdürü.Alanı Arapça,Kuran ve Arabistan.O bu dalda uzman.Dedikleri harfiyen doğru çıktı.Gece saat 12 den sonra polis ve gümrük memurları bürolarını kapatmışlar,evlerine çekilmişlerdi.Alanda sadece bekçiler kalmıştı.
 
Bize de bütün Cuma günü bitinceye kadar ibadet ve uyumak kalacaktı.
Öyle de oldu.Iraktan kamyonlarla gelen Kürt hacılar hiç bir muameleye tabi olmadan; yan yoldan engelsiz geçerek Suudi topraklarına geçiyordu.Biz Türklerde Cuma tatilinin bitmesini bekliyorduk.
İçimizden sıcaktan bayılanlar oldu.Onlar palas pandıras camiye kaldırılıyor,yüzlerine su vurularak ayıltıp,istirahate alınıyordu.Kendi göbeğimizi kendimiz kesiyorduk.
 
Cuma günü sabah,öğle,akşam yemeklerinde baş yemeğimiz gene süzme bulamacı oldu.Cuma namazını tüm hacılar mescitte kıldık.Bize göre "hava hoştu" Bir kaç arkadaşla cami sütunlarına yaslanıyor,ayaklarımızı uzatıp sohbet ediyorduk.Artık kumda battaniye serip uyumayı bırakmıştık.
 
Dervişler aynı havadaydı.Tampon ara bölümden zikirler yükseliyordu.Biri bırakıyor,diğerleri başlıyordu.Kadiriler kendilerini göstermek için tam da bu ortamı bekliyorlarmış.Onlar için Mekke ve Medine pek önemli değildi.Fırsatı ganimet bilmişler,bütün hünerlerini göstermeye başlamışlardı.İnşallah mesajları yerine ulaşmıştır.
Cumayı Cumartesine bağlayan gece yarısı polis ve gümrük memurları peronlardan içeri girdiler.Kapıları açtılar ve peronlara otobüsleri almaya başladılar.Bu memurlar eskilere göre daha pratıktiler. Peronlara alınan otobüslerin aranması,sökülüp takılması bir saate düştü.
Pazar günü sıra bizim arabaya geldi.Kenarda cam bölümlerde bekleştik. Arabamızın didik didik aranmasını,bavullarımızın kontrolünü seyrettik.
 
Bir saat sonra sökülen parçalar takıldı,bavullar bize verildi.Araba perondan çıktı ve bavullarımızı yerine koymamıza müsaade edildi. Biz şimdi bu adamlara ne diyelim...!Aradan tam dört gün geçti.Bir gümrükte dört gündür bekletiliyoruz.
Eynesil'den ayrıldığımız sekiz gün olmuştu.Bundan sonra ver elini Medine.(DEVAM EDECEK)
Giresundan Gelsin

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

ferrero

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 33 29 1 90
2 FB  Fenerbahçe 33 27 1 86
3 TS  Trabzonspor 33 17 12 55
4 BJK  Beşiktaş 33 15 12 51
5 İBFK  Başakşehir 33 14 12 49
6 ÇRZ  Ç.Rizespor 33 14 13 48
7 KSM  Kasımpaşa 33 13 13 46
8 ANT  Antalyaspor 33 11 10 45
9 ALNY  Alanyaspor 33 11 10 45
10 SVS  Sivasspor 33 11 10 45
11 ADS  Adana Demir. 33 9 10 41
12 SAMS  Samsunspor 33 10 14 39
13 MKE  Ankaragücü 33 8 12 37
14 KYS  Kayserispor 33 10 13 37
15 KON  Konyaspor 33 8 13 36
16 GFK  Gaziantep FK 33 9 17 34
17 FKGK  Karagümrük 33 8 16 33
18 HTY  Hatayspor 33 7 14 33
19 PNDK  Pendikspor 33 7 17 30

Reklam

makmedya

Giresun Nöbetçi Eczaneler

giresundangelsin
istetiklagelsin

E-Bülten Aboneliği