Maymun çiçeği virüsü
Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ''Maymun çiçeği virüsü sadece cinsel yolla değil, yakın temasla da bulaşabilir'' dedi.
Maymun çiçeği virüsünün enfekte bir kişiyle yakın temas sonucu da insandan insana bulaşabildiğini belirten Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Bulaşma yolları arasında cinsel ilişki, doğrudan cilt teması ve vücut sıvıları yer alır. Ayrıca, enfekte hayvanlardan da insanlara geçebilir” dedi.
Poxviridae ailesinin bir üyesi olan Orthopoxvirus cinsine ait olan maymun çiçeği virüsü hastalığının belirtilerinin ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk ve ciltte döküntü olduğunu söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Döküntüler genellikle yüzde başlar ve vücudun diğer bölgelerine yayılır, zamanla içi su dolu kabarcıklara dönüşebilir. Bu belirtiler, genellikle virüse maruz kaldıktan 1 ila 2 hafta sonra ortaya çıkar” şeklinde konuştu.
“Bağışıklık sistemi zayıf olanlar risk altında”
Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Maymun çiçeği virüsü enfekte kişilerle yakın temas halinde olanlar, sağlık çalışanları, bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler ve hemcinsleriyle cinsel birliktelik yapan erkeklerde daha yüksek risk oluşturur” dedi.
“Küresel acil durumun sebebi kıta dışında yayılım riski”
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) ve Afrika'daki birçok ülkede ortaya çıkan maymun çiçeği (Monkeypox / Mpox) virüsü salgınları nedeniyle küresel acil durum ilan ettiğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Maymun çiçeği virüsünün Afrika'daki ülkeler arasında ve muhtemelen kıtadan dışarıya yayılma potansiyeli nedeniyle bu karar alınmıştır” dedi.
“Genetik olarak farklı bir maymun çiçeği virüsü yayılıyor”
Hastalığı sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak değerlendirmenin doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Orta Afrika'daki maymun çiçeği virüsü epidemiyolojisindeki endişe verici değişiklikler de dikkat çekmektedir. Ölüm ile sonuçlanan yeni, genetik olarak farklı bir maymun çiçeği virüsü yayılmaktadır. Bu bölgede, daha önce etkilenmemiş alanlarda çocuklarda hızlı bir vaka artışı görülmüştür. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bu yıl 6500'den fazla vaka ve 345 ölüm bildirilmiştir. Bu vakaların neredeyse yarısı 15 yaş altı çocuklarda görülmüştür. Hastalık dünya genelinde insanları etkilemeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.
“Hijyen kurallarına dikkat edilmeli”
İnsandan insana bulaşmayı önlemek için hasta kişilerle yakın temastan kaçınmalı, kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Ayrıca, sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman kullanması ve izolasyon önlemlerini uygulaması önemlidir” dedi.
“İki yıl önce Türkiye’de de görüldü”
2022 yılında Türkiye'de bir maymun çiçeği virüsü vakası rapor edilmiştir ve 2024'te yeni bir vaka bildirilmediğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Ancak, hastalığın beklenmedik yerlerde ve kişilerde ortaya çıkması ve küresel salgın riskinin artması nedeniyle, hijyen kurallarına özen göstermek önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Benzer Haberler
41 Kez Kan Bağışı Yaptı!
HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR!
KARADENİZ’DE SERTİFİKA ALAN İLK BELEDİYE!
GİRESUN'A 133 HEKİM ATAMASI!
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ
150 YATAKLI YENİ GÖĞÜS HASTANESİ
Maymun çiçeği virüsü
Türkiye’de 3 milyondan Fazla!